Зелен чай (чист)

Зеленият чай се приготвя от всички части на растението и ферментацията му се прекъсва бързо.

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряла вода. Високата температура първо, ще унищожи витамините и второ, ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5-6 минути, за да се охлади до 60 ̊-75 ̊, и тогава залейте чая. И, ако искате максимално да усетите неговото полезно действие, забравете за захарта и млякото.

Зелени чайове от Китай

Счита се, че зеленият чай води началото си от Китай. За разлика от черните, зелените чайове не подлежат на ферментация. Цветовете на чаените листенца варират от светлозелени и сребристи до смарагдовозелени. Получава се светла запарка. Според вида чай и начина на приготвяне се получава напитка с леко тръпчив или с приятно сладък и ароматен вкус.

Като цяло зелените чайове не се варят, а се заливат с топла вода. Според вида чай и личните предпочитания, температурата на водата може да варира от 70 ̊ до 90 ̊  градуса по Целзий, а времето на запарка – от 1 до 3 минути. Правилото гласи: колкото по-висококачествен е чаят, толкова по-ниска трябва да бъде температурата на водата и по-дълго времето за запарка.

Зелени чайове от Япония

Тези чайове също не подлежат на ферментация. Най-разпространеният вид е Сенча. Хатактерно за тези зелени чайове е, че растат в почви с високо съдържание на йод, което придава на чая привкус на водорасли.

Ние предлагаме:

Японска Сенча Японска Банча Японска Банча Ходжича Японско Гуакуро
Маоджан Даржелинг Матча Чун Ме
Китайска сенча Зелени перли Лунг Чинг Лунг Чинг (висококачествен)
Юнан Ассам Мао Фенг Пи Ло Чун

 

teahouse-GreenTea(clean)