Интересно

Още през 90-те години на XX в. се установява, че чаят е наситен на катехини – най-мощните антиоксиданти. Смята се, че катехините са 100 пъти по-силни от витамин С и 25 пъти по-ефективни от витамин Е при ограничаването на вредното влияние на кислорода върху ДНК. През 1992г., д-р Хасан Мукхатар (Кейс Уестърн Ризърв Юнивърсити) доказва, че лабораторни мишки, захранвани със зелен чай и изложени на химически канцерогени или ултравиолетово лъчение, развиват с 90% по-малко тумори от онези, на които не е даван зелен чай. Според д-р Мукхатар, когато са изложени на действието на катехините, злокачествените клетки се самоунищожават, а нормалните остават незасегнати. Той смята, че разликата може да е свързана с податлив на антиоксиданти ген, който е особено активен в раковите клетки. Според Джери Дженкън (биолог по туморите в Медицинския колеж в Охайо) дори след като ракът започне да се развива, катехините могат да спрат разпространението му, като блокират ензима, използван от туморите за развиване на нови капиляри.

Mедицинската полза от катехините в чая не се изразява само в способността им да се борят с рака, те имат също така антисъсирващ ефект и намаляват HDL – т. нар. полезен холестерол. Проучване в Холандия, продължило претнадесет години, показва, че за хората, които пият повече от четири чаши зелен чай дневно, съществува близо 70% по-малък риск от сърдечни заболявания. Изследвания в Япония сочат, че катехините защитават тъканите от слънчеви изгаряния, цигарен дим, замърсен въздух и радиация. Катехините помагат срещу лош дъх, заболявания на венците, разваляне на зъбите.

Въпреки че и черният, и зеленият чай съдържат катехини, зеленият е много по-полезен за здравето. Това се дължи на факта, че листата на черния чай трябва да ферментират, за да подобрят аромата си, докато тези на зеления чай не подлежат на ферментация и са по-полезни за здравето. За да извлече максимална полза от чая, човек трябва да пие поне три чаши дневно.