• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
Чайовете гьокуро и кукича - листо или клонка

БАКХУС за нас:

Късна есен е, неделен ден, идеалното време да се настаним зад димящите порцеланови чаши. “Империи ли? Чаят и империите са толкова свързани и преплетени, че има дълго да си говорим” – с тази реплика ме посреща Маргарита Кондакова, която вече четвърт век разпространява чаената култура у нас. Заедно със сина си Адриан Кумбилиев създават Чаена къща Пловдив, с идеята не само да продават, но и да образоват потребителите. “Почти всеки, прекрачил този праг, се превръща в мой “курсист”. Най-много ценя любознателните клиенти”, споделя Маргарита, докато се качваме по витата стълба към втория етаж на вековната къща.

Предстои ни пътешествие из трите големи империи, които определят лицето на цялата чаена индустрия: Китай, Индия и Великобритания.

Вече бях опитвал перлата на белите чайове, Сребърни игли, познат в родината си като Bai Hao Yin Zhen. Неговата чистота и елегантност ме поразиха. Леките нотки на праскова и кайсия на финала са като воал, който не ти се иска никога да бъде повдигнат. Сребърните игли е един от най-скъпите чайове, на международния пазар цената му е от порядъка на 25 евро за 50 грама. Бере се рано напролет само 2 дена в годината и е покрит със специфичен сребрист мъх, откъдето идва и името му. Той не понася пакетчета, никога няма да го видите затворен – листенцата трябва свободно да се движат из чашата.

Сребърни игли

цялата статия в bacchus.bg

Add Comment