• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
sri lanka tea plantation

Черният, зеленият и белият чай се приготвят от растението чай (Camellia sinensis).

Чаените листа се подбират внимателно и се оставят да ферментират естествено. За трите вида чай се подбират различни части от растението, през различно време от годината и се оставят да ферментират различен период от време.

 

 

Зелен чай

Зеленият чай се приготвя от всички части на растението.

Зелени чайове от Китай

Счита се, че зеленият чай води началото си от Китай. За разлика от черните, зелените чайове не подлежат на ферментация. Цветовете на чаените листенца варират от светлозелени и сребристи до смарагдовозелени. Получава се светла запарка. Според вида чай и начина на приготвяне се получава напитка с леко тръпчив или с приятно сладък и ароматен вкус.

Зелени чайове от Япония

Тези чайове също не подлежат на ферментация. Най-разпространеният вид е Сенча. Характерно за тези зелени чайове е, че растат в почви с високо съдържание на йод, което придава на чая привкус на водорасли.

 

 

Ароматизирани зелени чайове

Овкусените зелени чайове са характерни за китайските видове. Те се получават, като неферментирани изсушени чаени листенца се смесват със свежи цветя или плодове. При най-висококачествените видове този процес се повтаря няколко пъти, за постигане на по-наситен аромат. Наличието на цветчета в чая не е критерий за наситеността на неговия аромат. Това допринася само за по-атрактивния му вид. Някои от най-високо ценените чайове се предлагат без да има никакви следи от добавени цветчета, а само усещане за силно наситен аромат.

Черен чай

Черният чай претърпява пълна ферментация. Черният чай има горчив, леко тръпчив вкус. Първите глътки обикновено не са особено приятни за хората, които тепърва го опитват. Още след първите няколко чаши обаче ценителите се влюбват в него.

Индийски чай

Индийците започнали да добавят в чая захар, мляко, мента, джинджифил, индийско орехче, куркума, канела и други подправки.

Черни чайове от Дарджилинг, Индия

През 2011 г. ЕС определя наименованието Дарджилинг като защитено географско название (PGI). Следователно и черният чай от Дарджилинг, произвеждан съобразно установените правила, трябва или да бъде обозначен с етикет на опаковката (PGI), или с логото на ЕС. Имайте предвид, че логото на ЕС трябва да има точно определен графичен формат (цвят, размер и т.н.). Чаените магазини, които предлагат насипен чай, който не е предварително пакетиран, могат да обозначат съдовете за чай с текста или логото.

Дарджилинг – първа реколта

Събира се през март – април . Това са първите нежни стръкчета на растенията – считат се за едни от най-скъпите и деликатни чайове. Листенцата са нежни, със зелени връхчета. Характерно за тези чайове от пролетната реколта е, че са леки и със светла, златиста запарка, свежи, благоуханни, живи и с наситен аромат.

Дарджилинг – втора реколта

Събира се през юни – юли. По време на втората реколта не само вкусът, но и видът на чая осезаемо се променя. Характерно за тези чайове от лятната реколта е, че връхчетата им са вече сребристи или златистокафяви, запарката е меднозлатна до кестенява, имат плътен и лек орехов привкус. Най-висококачествените чайове притежават мискетов оттенък и трудно се намират.

Дарджилинг – есенна реколта

Събира се след мусонните дъждове в края на лятото. Това са леки, благоуханни чайове, най-често от градините на Маргарита, и са с кафеникави листенца.

Черни чайове от североизтозна Индия (плато Асам)

Асам е най-голямата чаена плантация в света (с над 2000 чаени градини), разположена по протежението на р. Брахмапутра. Характерно за тези чайове е, че са със златисти връхчета, силни, ароматни, отличаващи се с малцов вкус. Голяма част от тях се използват за смеси като Английска закуска. Най-добрите чайове от Асам са тези от втората реколта.

Черни чайове от Шри Ланка (Цейлон)

Шестте чаени региона в Шри Ланка са разположени около връх Адам, като най-важните от тях са Ува (Uva), Дамбула (Dambulla) и Нувара Елия (Nuwara Eliya). Всички те се простират на височина от над 1200 м. Чайовете от тези региони са особено търсени, тъй като се отличават с това, че чаените листенца растат бавно, което им придава особоно мек и наситен вкус. Чайовете от Дамбула притежават деликатен вкус с дъх на цветя. Най-добрите видове се берат от януари до март. Чайовете от Ува притежават силен и плътен вкус. Най-висококачествените от тях се берат от юли до септември. Нувара Елия се счита за меката на най-изтънчените и деликатни чайове от Шри Ланка. Тези видове се берат целогодишно.

Черни чайове от Китай

Чаените плантации са разположени из цялата страна и именно поради това са с много различни вкусове. Те могат да бъдат меки и деликатни; сладки и ароматни; силни, с привкус на пръст и аромат на пушек.

Ароматизирани черни чайове

Ароматните добавки към чайовете се зараждат също в Китайските градини, където ароматът на падналите цветчета от дърветата се смесва с този на листенцата на чая. Така, чрез добавяне на изсушени цветя и плодове към чистия чай, се създават видове като: черен чай с роза, черен чай с жасмин, черен чай с череша и още много други.

Безкофеинови черни чайове

Тези чайове се обработват по специална технология, която внимателно отстранява кофеина, без да уврежда чаените листенца. Полученият продукт е толкова близък до оригиналния, че трудно би могъл да бъде разпознат.

Плодови чайове

Плодовите чайове са комбинация от най-добрите съставки и аромати и могат да се консумират както топли, така и студени през горещите летни дни. Сезонните чайове, като Коледните смеси например, са налични през зимните месеци.

Бял чай

За белия чай се събират най-младите части на растението и не се подлагат на ферментация. Белият чай се смята за един от най-изисканите и скъпи сортове чай и е разпространен най-вече в Китай, където го ценят много. Листенцата на белия чай могат да се събират само в продължение на няколко часа и то само през два дни в годината, през месеците април и септември. При обработката на чая процесът на ферментация на чаените листенца е сведен до минимум, за да се запазят всички полезни вещества и витамини.

Ароматизирани бели чайове

Деликатността на белите чайове позволява на най-висококачествените съставки да се разтворят добре, което създава най-съвършения и хармоничен вкус.

Ройбос

Ройбос е националната напитка на Южна Африка. Бързо възстановява загубата на енергия и предотвратява симптомите на схващане на мускулите. Четири чаши ройбос дневно покриват 1/3 от дневната нужда на човешкия организъм от желязо. Това е чаят на вегетарианците. Той съдържа не само желязо, но и достатъчно количество мед и витамин С. Ройбос не съдържа танини. Препоръчва се при бременни и кърмачки, както и при обилен месечен цикъл, или при загуба на много кръв. Ройбос понижава нивото на кръвната захар.

Зелен Ройбос

Както при зелените чайове, ройбуш не подлежи на ферментация. Има плодов вкус и е далеч по-благ от ферментиралия ройбос.

Хънибуш (Меден чай)

Познат е още като Cyclopia intermedia (планински чай) и расте в планините в областта Eastern Cape, Южна Африка. Той не съдържа кофеин и е богат на минерали и витамини също като Ройбуш. За разлика от Ройбуш, Хънибуш е по-плътен. Неговият плодов, сладък и меден вкус набира все по-голяма популярност. Специфично за него е, че нежните му клончета, иглоподобни листа и жълти цветове, могат да се събират само веднъж на три години, така че чаят се намира в ограничени количества.

Билкови смеси

Билковите смеси, било то чисти, ароматизирани или аюрведични, могат да се консумират в неограничени количества по всяко време на денонощието и представляват истинска наслада за цялото семейство.

Мате

Мате е традиционната напитка на Аржентина. Получава се от листенцата на Йерба Мате (Ilex paraguariensis). Подходяща напитка е при диети и пости. Традиционно се приготвя в калабаса (специален съд, направен от тиква) и се пие с помощта на бомбила (метална сламка с филтър).

Лапачо

Чаят се извлича от вътрешната част на кората на дървото Лапачо, растящо в Южна Америка. При правилно приготвяне, се усеща лекия, приятен вкус на ванилия.

Жълт чай

Жълтите чайове не се обработват веднага след изпичане, а преминават през допълнителен процес на обработка – те се увиват в специална хартия или плат и се охлаждат, след което се изпичат отново. Този процес се повтаря няколко пъти. По този начин се отстранява характерният за зеления чай растителен привкус и се избягва силната ферментация.

Add Comment