• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
Ковид 19 в света на чая или как се отразява пандемията на чаената индустрия

Световните чаени производители отбелязват сериозен спад в производството на чай, поради затварянето на хората по домовете по време на пандемията от Ковид 19. Това налага и прекратяването на беритбата на чай в няколко ключови региона. Глобалните мерки за превенция ескалират в най-неподходящото време за индийските чаени производители – времето, в което предстои най-ценната беритба на индийското „шампанско от чайове“.  За повече от месец спира работата в Асам, североизточна Индия. Според чаените експерти Индия има много специфични периоди на производство, наречени беритби. Първата беритба Дарджилинг е сериозно засегната. Тази реколта обикновено се събира през март и април и представлява около 40 % от годишните приходи.

Други страни износители на чай като Кения, Шри Ланка и Виетнам също претърпяват тежки поражения. В Шри Ланка през първото тримесечие е измерено най-ниското производството на чай от десетилетия. Износът също е пострадал в сравнение със същия период на миналата година, като е спаднал с 14.1 милиона килограма до 59.5 милиона килограма. Провеждането на седмични търгове на чай е традиция в страната от 125 години. Търговете са сред най-големите в света и привличат около 200 души. Обикновено се осъществяват в Коломбо, но тази година през април за пръв път са проведени онлайн, за да са съобразени с мерките за социално дистанциране. След като работата по плантациите спира напълно за няколко седмици, правителството решава да разреши селскостопанската работа с цел спасяване на част от продукцията. Стотици хиляди работници продължават да събират чая, но други области от производството, например опаковането, все още не работят с пълен капацитет. Междувременно във Виетнам износът падна с 2.5% до 26 000 тона през първото тримесечие на 2020 г.

Наред с усложненита, породени от огнищата на Ковид 19, производителите на чай се сблъскват и с безпрецедентна суша.

Единствено Кения, която е основен доставчик на чай за Обединеното кралство, досега избягва големи загуби, тъй като климатичните условия и достатъчното количество валежи позволяват целогодишно производство. Международният комитет за чай прогнозира, че тази година продукцията на страната може да нарастне с 15%. Въпреки, че не е имало смущения в доставката на чай в Обединеното кралство, вероятно цените ще продължат да се покачват, водени от прекъсването на работата и спекулациите за недостиг.

Add Comment