Блог

Научете повече за нас и света на чая

TEAsting: черен чай от Русия, Кения и Шри Ланка

Никак не ни беше лесно с чаения ни експерт от Чаена къща Пловдив – Адриан Кумбилиев да напуснем дъхавите поляни на Родопите, където бяхме за предишния ТEAsting и опитвахме различни видове мурсалски чай. Но всяко хубаво пътешествие си има своя край, щастливи сме, че го заменяме с още по-вълнуващо – черният чай. Досега отделихме подобаващо внимание на зелените, истината обаче е, че световната чаена индустрия се крепи на един единствен мастодонт и това е черният чай. Цял свят го пие, сутрин, обед, а някои смелчаци дори и вечер. Най-общо казано – попаднете ли на регион с консумация на по-мазна храна, можете да очаквате да ви сервират черен чай. Той остава доказано средство за неутрализиране на излишната киселинност и подобряване процеса на храносмилане. Има националности – англичани, индийци и турци, които буквално не могат без него.


TEAsting: Матчизъм в действие

Нашият свързан свят периодично полудява, кулинарният свят – също, а когато една храна е хем полезна, хем на гребена на вълната, нещата често излизат извън контрол. Няколко дни преди да направим настоящия епизод на TEAsting се свързвам с нашия чаен експерт от Чаена къща Пловдив – Адриан Кумбилиев, с простия и ясен въпрос: “Готов ли си за матча теста?”, а той също така кратко ми отговаря: “Аз съм готов, но матчата свърши, изкупиха я! Съвсем скоро чакам нова пратка от Япония, ще я отворим заедно!”. И така в деня на теста влетях в Чаената къща с пакетче от любимите ми вафли с матча. Колкото и да не ми се искаше, обещах матча вафлите да ги пробваме след cupping-а (дегустацията).


TEAsting: Елегантните бурени и мурсалският чай

БАКХАУС:

След дългата серия от японски чайове с нашия чаен домакин Адриан Кумбилиев от Чаена къща Пловдив решихме да напуснем Страната на изгряващото слънце и да се завърнем на наша, родна земя. Високите антиоксидантни свойства обединяваха всички зелени чайове, които тествахме дотук. Време е да им отговорим с българското антиоксидантно чудо – мурсалския чай.


TEAsting: Битката на сенчитe, Китай срещу Япония

БАКХАУС за нас:

Кога за последно сте пили чай? Някои от вас без колебание ще отговорят “Преди няколко минути”, други – “Преди няколко месеца”. Пътуването в света на чая, което ни предстои, със сигурност ще е вълнуващо и за двата типа читатели, защото човек може да има различно отношение към тази напитка, но едно е сигурно – едва ли е безразличен.

За да не изгубим чаената нишка на Ариадна в едно такова амбициозно начинание, се доверяваме на опита на Адриан Кумбилиев – експерт и съосновател на така специалната “Чаена къща Пловдив”, с която сме ви срещали и преди. И въпреки че Китай е родината на напитката, с него символично започваме поредицата от там, откъдето изгрява слънцето, но много назад във времето, през 705 г. сл Хр., когато монахът Денгьо Дайши пренася напитката от Китай в Япония. По това време чаят бил запазен единствено за будистките монаси, за да могат да останат будни по време на дългите си медитации. Четири столетия по-късно Йесай, също монах, възражда отглеждането на чаеното растение в Япония и публикува първата книга по темата в Япония. През XIII век горчивата, ободряваща течност излиза извън манастирите, а чаената церемония става неделима част от японските бит и култура.

цялата статия в bacchus.bg


Камбаната на чаената култура

БАКХАУС за нас:

“Да се видим на кафе!”: този израз отдавна е станал неделима част от нашето общуване. Въпреки всичко през последните години короната на кафето е сериозно застрашена от негово величество чая. Откривайки тази напитка преди близо 5000 години, китайският император Шен Нунг едва ли е подозирал каква сладка зависимост ще причини на човечеството. Чаените листенца съвсем случайно паднали от дървото във врящата му вода и ето че се родила легендата за ch’a.

Разбира се, в днешно време чаят има доста по-прагматична употреба и отдавна е излязъл извън аурата на митологиите. Отвъд консумацията обаче има още едно ниво и то е разбирането. За да разбираме тази напитка в пълното й многообразие и дълбочина, ни е нужна чаена култура, а тя се възпитава с години.

цялата статия в bacchus.bg


Ковид 19 в света на чая или как се отразява пандемията на чаената индустрия

Световните чаени производители отбелязват сериозен спад в производството на чай, поради затварянето на хората по домовете по време на пандемията от Ковид 19. Това налага и прекратяването на беритбата на чай в няколко ключови региона. Глобалните мерки за превенция ескалират в най-неподходящото време за индийските чаени производители – времето, в което предстои най-ценната беритба на индийското „шампанско от чайове“.  За повече от месец спира работата в Асам, североизточна Индия. Според чаените експерти Индия има много специфични периоди на производство, наречени беритби. Първата беритба Дарджилинг е сериозно засегната. Тази реколта обикновено се събира през март и април и представлява около 40 % от годишните приходи.

Други страни износители на чай като Кения, Шри Ланка и Виетнам също претърпяват тежки поражения. В Шри Ланка през първото тримесечие е измерено най-ниското производството на чай от десетилетия. Износът също е пострадал в сравнение със същия период на миналата година, като е спаднал с 14.1 милиона килограма до 59.5 милиона килограма. Провеждането на седмични търгове на чай е традиция в страната от 125 години. Търговете са сред най-големите в света и привличат около 200 души. Обикновено се осъществяват в Коломбо, но тази година през април за пръв път са проведени онлайн, за да са съобразени с мерките за социално дистанциране. След като работата по плантациите спира напълно за няколко седмици, правителството решава да разреши селскостопанската работа с цел спасяване на част от продукцията. Стотици хиляди работници продължават да събират чая, но други области от производството, например опаковането, все още не работят с пълен капацитет. Междувременно във Виетнам износът падна с 2.5% до 26 000 тона през първото тримесечие на 2020 г.

Наред с усложненита, породени от огнищата на Ковид 19, производителите на чай се сблъскват и с безпрецедентна суша.

Единствено Кения, която е основен доставчик на чай за Обединеното кралство, досега избягва големи загуби, тъй като климатичните условия и достатъчното количество валежи позволяват целогодишно производство. Международният комитет за чай прогнозира, че тази година продукцията на страната може да нарастне с 15%. Въпреки, че не е имало смущения в доставката на чай в Обединеното кралство, вероятно цените ще продължат да се покачват, водени от прекъсването на работата и спекулациите за недостиг.


Световните Чаени Тенденции за 2020

Тенденциите за 2020 година са нарастване на потреблението на чай във връзка с конкретен здравословен проблем. През последните години все повече потребители се обръщат към китайската медицина и индийската аюрведа в търсене на вдъхновение за чаени съставки. Read More


Пет предложения за рецепти с любимия ви чай

Можете да използвате любимия си чай за приготвянето на други напитки и коктейли. Ето как да направите това. Предлагаме ви пет предложения за рецепти, които освен вкусни, са и много полезни. Някои от тях са бързи и лесни, а за други ще е необходимо да отделите повече време и старание. При всички случаи обаче ще се забавлявате и ще внесете разнообразие в менюто си.Read More


Студен Чай

Свежа и утоляваща жаждата – това е най-популярната лятна напитка в света!

Read More


Често задавани въпроси

Q? Как да приготвим префектния чай?

A. За подробна информация, моля посетете „Как се приготвя чая” от категорията „Интересно” в нашия Блог.

Q? Може ли да използваме метална кана?Read More


Как се приготвя чая?

За чаша 200 мл. са нужни само 2 гр. чай (около 1 ч.л.); за кана 1л. – 1 с.л. чай.

Зелен чай

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряла вода. Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5 – 6 мин., за да се охлади и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие, забравете за захарта и млякото.
Read More


Изложби и Представяния в Чаената Къща

В чаената стая безвъзмездно предоставяме пространство за Вашите изложби: представяне на Ваши книги, картини, фотографии, ръчно изработени аксесоари и други. Можете да изложите Вашите произведения в чаената стая и да споделите творчеството си с нас и нашите гости.

Read More