• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
Жасминова пролет

БАКХУС за нас:

Ако приемем, че канелата е неделима част от зимните ухания, то жасминът е символ на идващата пролет. Именно затова с новия ни TEAsting ще направим своеобразен преход между двата сезона, идеята ми е да дегустираме два чая, в които жасминът е доминиращият аромат. Но нека преди да ви запозная с тях, да обърнем внимание на жасминовото растение, отговаряйки си на въпроса – какво го прави толкова уникално.

Най-важната негова особенност е че то отдава своя благоуханен аромат само на тъмно, ето защо жасминът често бива наричан “кралицата на нощта”. Едва ли можем да си представим парфюмерийната промишленост без зашеметяващия жасминов аромат. Тук няма да се впускам в дълга историческа справка за неговата употреба през вековете, но е редно да кажем, че растението Jasminum officinale е преди всичко билка.

Жасминова пролет

Жасминовото масло е признато за един от най-силните природни антидепресанти, които влияят пряко на мозъчната дейност. Механизмът е прост, но работи безотказно – упойващият аромат повишава честотата на дишане, а с това и насищането на кръвта с кислород и кръвното налягане. Така симптомите на тревожност и лошо настроение по естествен, физиологичен път рязко намаляват. Чудодейното масло обаче е едно от най-
трудните за улавяне, преди десетилетия се е изполвал скъпият и бавен процес “enfleurage”, при който цветовете се разбъркват в гореща мазнина, за да се освободи ароматът им. После следвали поредица от дестилации в алкохол. В днешната технологична епоха за добиването на извлеци се използват химически разтворители.

Жасминова пролет

цялата статия в bacchus.bg

Add Comment