• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
Tea breakfast

За чаша 200 мл. са нужни само 2 гр. чай (около 1 ч.л.); за кана 1л. – 1 с.л. чай.

Зелен чай

Ако искате правилно да приготвите напитката и тя наистина да прояви чудодейните си качества, никога не заливайте чая с вряла вода. Високата температура ще унищожи витамините и ще влоши вкуса на чая. Оставете кипящата вода да престои 5 – 6 мин., за да се охлади и тогава залейте чая. И ако искате максимално да усетите неговото полезно действие, забравете за захарта и млякото.

Като цяло зелените чайове не се варят, а се заливат с топла вода. Според вида чай и личните предпочитания, температурата на водата може да варира от 70  ̊ до 90  ̊, а времето на запарка – от 1 до 3 мин. Правилото гласи: колкото по-висококачествен е чаят, толкова по-ниска трябва да бъде температурата на водата и по-дълго времето на запарка.

Бял чай

Той се запарва в керамичен, порцеланов или стъклен чайник, при температура на водата 60  ̊- 70  ̊. Не се препоръчва запарването да продължава повече от 3 мин., защото чаят става горчив.

Черен чай

Залейте чаените листа или филтъра с кипяща вода за 3 – 5 мин.

Ройбос и Хънибуш

Ройбуш и хънибуш се заливат с вряла вода и се запарват за поне 5 – 8 мин. Преди консумиране се прецеждат през фина цедка.

Билкови смеси

Важно за приготвянето на билковите смеси е, че трябва да се варят поне 5 – 8 мин. По този начин най-добре се усвояват полезните им съставки.

Мате

За приготвянето на Мате първо се използва малко топла вода (около  40°C) след около две минути добавете вряла вода и напълнете чашата до горе ислед 7-8 мин чая ще е готов. Мате може да се запарва няколко пъти.

Лапачо

Начин на приготвяне: 2 с.л. от чая се добавят в 1 л. свежа вода. Оставя се да ври около 5-10 мин. и се запарва за още 10 – 15 мин.

Плодови смеси

Залива се с вряла вода и се запарва за поне 5 – 8 мин. Така най-добре се усвояват полезните им съставки.

Add Comment