• +359 887 434722
  • ул. „Абаджийска“ 10, Пловдив
  • Електронен магазин 24/7
Африкански медени сладости

Напук на температурите и есенното слънце, в този нов TEAsting ще отидем на по-топли места. След като предишният път ви запознахме с пресованите китайски чайове, се местим на съвсем различен континент – Африка. “Очертава се цветна дегустация, а защо да не си пуснем и африканска музика?”, с този въпрос ме посреща Адриан Кюмбилиев от Чаена къща Пловдив.

Няколко въвеждащи думи от мен за днешните африкански герои на теста – ройбос (от африкаанс – червен храст) и хънибуш (меден храст). На първо място – и двата вида нямат нищо общо с чаеното растение. Парадоксалното е, че ройбосът (Aspalathus linearis) и хънибушът (Cyclopia intermedia) са от семейство Бобови, въпреки че видът им с нищо не подсказва това. В предколониалната епоха ча

ят от ройбос е бил на особена почит сред местните племена, заселниците от своя страна са го използвали като заместител на скъпия тогава черен чай, идващ от Индия. През 1904 г. фермерът с английски корени Бенджамин Гинсбърг проправя пътя на отглеждането на лековития храст.

 

цялата статия в bacchus.bg

Add Comment